logo
Provozní dispečink
Hlášení poruch, úpravy parametrů
Tel.: +420 567 300 807
Mobil: +420 603 105 685
Drobečková navigace

Úvod > Aktuality > Zvídaví školáci měli spoustu dotazů

Zvídaví školáci měli spoustu dotazů



Fyzika v praxi - k takové učební metodě sáhli pedagogové ze základní školy Březinova v Jihlavě. Svoje žáky dovedli koncem minulého roku na exkurzi do Jihlavských kotelen, konkrétně do kotelny K4 - U Břízek 15“ na sídlišti Březinova, aby zde mladí studenti na vlastní oči poznali význam slova energie.

„Žáci byli seznámeni například s principem dálkového zásobování teplem i s jeho výhodami,“ sdělil průvodce školní skupiny.

Na řadu přišla i další témata, jako třeba kombinovaná výroba elektrické energie, princip domovní předávací stanice tepla, výroba a distribuce teplé užitkové vody či akumulace tepla.

Žáci byli praktickou výukou nadšeni a s nimi i jejich učitelé, kteří už dopředu poslali do Jihlavských kotelen osnovu, jíž by se během exkurze rádi drželi.

„Odpověď jsme hledali celkem na patnáct otázek, mimo jiných například na tu, z jaké suroviny se vlastně v kotelně K4 teplo vyrábí a jestli teplo lze nějakým způsobem uskladnit,“ prozradil jeden z pedagogů.

Studenti si během návštěvy kotelny K4 pořizovali také fotodokumentaci,  z celé exkurze pak ve skupinách zpracovávali prezentaci, která kromě snímků obsahovala také odpovědi na dané otázky, doplněné o autorizaci a zdroje.

Podobným exkurzím se Jihlavské kotelny ani v budoucnu nebrání, takže fyziku v praxi si budou moci vyzkoušet také žáci z dalších jihlavských škol.